Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dravci útočící na drůbež, holuby

9. 8. 2015
 

18.3.2013

Dravci kontra drůbež a holubi

Jak sleze sníh, snaží se chovatelé dopřát domácí drůbeži a holubům možnost venkovního výběhu. Přitom se občas stává, že jsou tato zvířata napadána a lovena dravými ptáky. Zejména na vesnici poblíž lesů může na drůbež útočit jestřáb lesní a na holuby krahujec obecný a i vzácný sokol stěhovavý. Kachny na rybníce může lovit pochop rákosní. Jak tedy svá zvířata účinně ochránit?

Pokud se drůbež pohybuje na dvorku či zahradě, je to snadné. Už naše babičky používaly zavařovací sklenice nasazené dnem vzhůru na plotové plaňky. Dobře věděly, že dravci se odlesků slunečního světla, které se ve skle zrcadlí, bojí a dvorku se vyhnou. Nepříliš vzhledné sklenice lze nahradit skleněnými koulemi či jinými předměty ze skla. Pokud se po dvorku pohybují kuřata, housata a káčata bez matky, tedy koupená na trhu nebo narozená v líhni, je lepší umístit je do prostorných klecí a posad. Mladou nedorostlou drůbež, kterou nechrání matka a neupozorní ji na nebezpečí při přiblížení dravce, může totiž ohrozit i velmi hojná káně lesní či dokonce poštolka obecná. Tito dva dravci loví převážně hlodavce, ale v době krmení mláďat ( a při špatném počasí, kdy se hraboši a myši ukryjí pod zem) se pokoušejí i o jiné úlovky a zejména mladá kuřátka a káčata mohou ulovit.

Pokud chodí drůbež za potravou např.na kraj lesa, se ztrátami musíte počítat. Slepice by měly vždy chodit s kohoutem, který hlídá a včas před dravcem varuje. Nejohroženější je bílá a bíle strakatá drůbež, kterou dravec nejlépe vidí. Takovou je lépe nechat doma na dvoře. Totéž platí o kachnách na rybníce. Na rybník uprostřed obce pochop rákosní nepřiletí, protože se člověka bojí. Pouštět ale kachny na rybník za obcí, který je navíc obrostlý rákosinami, znamená doslova si o útok dravce říkat. Pak je lepší malá nádrž na zahradě či dvoře, kde se kachny vykoupají a přitom zůstávají v bezpečí. Na dvoře i zahradě ochrání drůbež i kryt rostlin - keřů bezu či hlohu, ale dobrou službu udělají i vysoké kopřivy.

V podobném nebezpečí jsou i holubi, létající za potravou do polí. Toto tzv. "polaření" je vhodné pouze pro dobře létající plemena holubů tmavších barev. Bílí a bíle strakatí holubi přitahují pozornost dravců z dálky. Je třeba si uvědomit, že dravec vidí kořist i na vzdálenost 1 km. Holubů by také mělo být hejno alespoň 30 ks. Při útoku dravců se totiž brání shluknutím do těsné skupiny, v níž se útočící dravec neorientuje, nedokáže ,, zaměřit,, a oddělit jednoho jedince a tudíž často lov vzdá.

Doma je užitečné zvyknout holuby na rychlý návrat do holubníku nebo voliery, protože máloco tak přitahuje krahujce a jestřáby, jako holubi posedávající po střeše. Když se holubi např. 2x denně prolétnou, mohou zbytek dne strávit v bezpečí voliery, čímž se riziko ulovení dravcem minimalizuje.

Závěrem bychom rádi upozornili, že všichni naši dravci jsou chráněni zákonem a mají v přírodě nezastupitelnou úlohu při likvidaci nemocných a oslabených zvířat. Nelze je zabíjet jen proto, aby nelovili slepice. Navíc naši domácí holubi a drůbež jsou na nás plně závislí a zaslouží si proto naši kvalitní péči a ochranu před nebezpečím. Teprve pak můžeme s klidným svědomím přijmout užitek, který nám poskytují.

Článek převat z http://www.lozcr.cz/

Autorem stránek http://kotrlak.estranky.cz je Miroslav Matula, chovatel holubů plemene rakovnický kotrlák

Kopírování článků povoleno, neužívejte dílo komerčně, uvedte autora

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář