Jdi na obsah Jdi na menu
 


Holubí koláč, holubí grit

3. 4. 2010
 

Předci holubů jsou, když to přeženu,  dinosauři. Dinosauři nedokázali potravu rozžvýkat, tak si pomáhali polykáním kamenů. Tyto kameny třením o sebe, v trávícím traktu dinosaurů, rozemílaly jejich potravu. Tak dokázali využít lépe potravu, kterou přijímali. Dnešní ptáci, i holubi, na tom nejsou lépe, také potřebují zmíněné kamínky.

Proto holubi rádi ozobávají fasády domů našich sousedů, nebo polaří, létejí na pole, kde sbírají pro sebe nejen plevelné zrno, ale i potřebné minerály, které jim schází.

Naši prapradědové vyráběli pro své holuby holubí koláč, který byl směsí jílové půdy kamnářského typu, plev a hrubšího písku, možná pivovarských kvasnic, nebo i vápna nebo vápencové drtě, a samozřejmě 3-4% soli. Bohužel se žádný starý recept nedochoval, ale již jsou na trhu polské výrobky těchto doplńkových, ale velmi důležitých krmiv pro holuby. Také je na trhu vápenný grit, který napomáhá tvorbě skořápek, a správnému růstu kostí.

Nakonec jsem přeci našel recept od Emanuela Pangráce, z jeho knihy 111 x HOLUBI :

K udržení dobrého zdraví potřebují holubi mimo krmení i různé minerály a vitamíny. Minerály získávají v holubím kameni, který vyrábím svojí recepturou z devatenácti složek: říční písek, cihlářská hlína z Bechlína, antuka, dřevěné uhlí mleté, skořápky vaječné, Sůl s jodem, krmný vápenec (2–4 mm) z Vítkovic v Krkonoších, bílý písek (4 mm) z Jestřebí, liz dobytčí drcený, šáma cukrovarská bílá, plastin, vápenný hydrát z Čertových schodů, anýz, kmín, fenykl, zvětralá omítka, popel ze dřeva, lastury drcené, kopřivy dvoudomé čerstvě nasekané, které v cihlách při sušení uschnou.

Vše důkladně promíchám, prostříkám vodou a nadělám cihly, suším je na prudkém slunci, několikrát denně obracím. Po usušení je třeba cihly uskladnit na suchém místě, kde dlouho vydrží. Jinak po čase do sebe nabírají vzdušnou vlhkost a drobí se, ale kvalita se tím nemění. Holubi je snáze klovají, ale neobrušují si tím zobák.

Recept z knížky Holubářství v Čechách, autor František Špatný, rok vydání 1862 :

Holubí vnady (hlinky)

Kromě podotknutého krmení holubi také rádi zobají sůl a ledek (sanytr). Často je vidíme klobati do zdi, na které se ledek usadil nebo do země, která je močí napuštěná. Nacházejí-li se holubi nedaleko moře, lítají ke břehu mořskému a zobají solné látky, ježto se v čas odlivu moře na písku usadily. Tato pastva je jim tak milá, že lítají k moři až 12 hodin vzdálenému. Samo sebou se rozumí, že se takovým holubům nestrojí solná vnada.

Používání soli je holubům velmi prospěšné, poněvadž chuť a trávení rozmnožuje a pohlavní pud vzbuzuje. Někteří holubáři připravují ze soli a jiných přísad, které holubi milují, zvláštní vnady. Pro obmezenost místa toliko dvě vnady, od starých holubářů odporučené, zveřejňujeme:

1. Vezmi čerstvou hlínu, navlaž jí vodou, v které se rozpustily dvě libry kuchyňské soli, přičiň k tomu asi 10 liber vikve, semence neb jiného zrní, které holubi rádi žerou, a dvě libry fenyklu nebo anyzu. Z toho udělej těsto, a když je již dobře vyhnětené a vypracované a vše dobře smíšeno, vyválej z něho homole, usuš je na slunci neb v peci, jak mile se z ní vyndá pečivo a schovej je na suchém místě. Jednu neb dvě homole postav na příhodném místě v holubníku. Holubi budou vesele do nich klofati.

2. Vezmi kořání kopytníkové a pupavové od každého 4 loty, 2 loty anyzu, 2 loty fenyklu, 1 lot kmínu, pecinu (hlínu z peci pekařské vypálenou) neb jinou hlínu a několik přehršlí soli. Kořínky na drobno rozkrájej nebo rozsekej, pecinu roztlač na drobno, přičiň k tomu také trochu ledku a člověčí moče, smíchej řádně všecky přísady a smíšeninu dobře vypracovanou, vyhnětenou nabij do tvořítka a když to uschne vyklop vnadu a schovej ji na suchém místě, nebo když toho potřeba nastane, postav ji na podlahu v holubníku neb na jiném příhodném místě. Takové solné vnady jdou holubům tak dobře k duhu, jako liz dobytku či zvěři. Zkušeností také stvrzeno jest, že v holubníku, kde se řečená vnada nalézá, holubi rádi zdržují a že tam přivyknou.

Užívání těchto vnad není k dobrému daření se holubů hlavně potřebí, poněvadž se bez nich také v dobrém stavu nacházejí, když je dobře krmíme a hlídáme.

 


Recept z knihy Domácí chov zvířat od autora Jiřího Havlína a kolektivu spolupracovníků vydané roku 1991:

K výživě holubů je potřebný i písek, který se hromadí ve svalnatém žaludku a pomáhá k drcení potravy. Obsahem minerálních látek bývají prospěšné i hrudky hlíny, jež holubi sbírají. Všechny minerální látky (popřípadě i s některými vitamíny) proto holubům zpravidla podáváme ve zvláštních směsích, podle obsahu hlíny a zvlhčení (s následným vysušením) buď sypkých, nebo drobivě slitých (holubí koláč, Kolumbin). Snadno si jej vyrobíme sami ze směsi přesátého (hrubšího) křemenného písku, do růžova zbarveného přídavkem Plastinu a (nebo) Vitaplastinu a jen do zcela mírně slané chuti s přídavkem kuchyňské soli - Na jeden kbelík písku asi 2kg Plastinu nebo Vitaplastinu a 150g soli. Je nutné dokonalé promíšení (sůl nesmí být v hrudkách). Můžeme přidat i něco hlíny, vaječné skořápky, rozpadlou omítku, popřípadě i další přídavky. Často to bývá fenykl nebo anýz, což však pro holuby není nutné. Příznivý účinek na trávení má přídavek drceného uhlí. Výborná je kostní moučka. Tuto minerální směs si můžeme připravit do zásoby a doplňujeme ji holubům podle spotřeby celoročně. Při podávání ji můžeme zvlhčit.

Autorem stránek http://kotrlak.estranky.cz je Miroslav Matula, chovatel holubů plemene rakovnický kotrlák

Kopírování článků povoleno, neužívejte dílo komerčně, uvedte autora

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

holubí koláč,holubí grit

(Parodie 7, jinak mirek.rybar1@seznam.cz, 24. 10. 2011 18:36)

Myslím,že pro začátečníky a snad i pokročilejší je obsah tohoto článku včetně návodu na grit a holubí koláč naprosto dostačující.Všechny přpadné jiné recepty a názory stejně mají jediný cíl.Připravit si pro svůj chov jen ty nejlepší podmínky.Sám jsem teprve začátečník s pražskými kotrláky.Jsm vděčný za každou radu či návod.
Zdravím kolegy holubáře!