Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stavba nového holubníku

3. 4. 2010
 

Je jedno, jaký typ holubníku zvolíme. Určité zásady by jsme měli dodržet, aby jsme měli z chovu holubů radost, a ne spoustu starostí. Výroba holubníku není zcela jednoduchou věcí.

 

 
  • Všechny oddělení holubníku musí být přístupné, aby jsme dokázali vše vyčistit, minimální výšku budníků doporučuji 20cm.
  • Je velmi vhodné zajistit vstup slunečního světla, nejlépe při východu slunce. Slunce nám bude holubník vysušovat, dezinfikovat.
  • Zajistit kvalitní větrání holubníku, za účelem zbavení se nadměrné vlhkosti. Pokud se nám nepovede dosáhnout přirozené výměny vzduchu, nebojme se použít malý ventilátor.
  • Chránit holubník před přímými vzdušnými proudy, holubům neprospívá průvan.
  • Všude, kde to je možné, použít rošty. usnadní nám to čištění holubníku
  • Holubník stavět pro max 20 párů holubů, pokud bude holubů více, je lepší, než zvětšit holubník, postavit další holubník.
  • Na jeden pár holubů se počítá s minimální podlahovou plochou 0,5m čtverečního.
  • Výše v holubníku maximálně 2.2m, aby jsme tam dokázali holuba chytit.
  • Každý holub by měl mít svou sedačku.
  • Každý pár holubů by měl mít možnost postavit si dvě hnízda. Většina holubů, jakmile mají odrostlá holoubata, která ještě krmí v jednom hnízdě, už sedí na vajíčkách v druhém hnízdě. Mezi hnízdy by měla být přepážka, aby holoubata nemohla přelézt do druhého hnízda, a obtěžovat sedící holubici na vajíčkách.
  • Rada pro ty, co uvažují o postavení sloupového holubníku:

    Pokud uvažujete o pořízení dvou párů holubů, tak vám bude stačit šestihran o straně 50cm, vysoký taktéž 50cm. Takže v průměru bude mít holubník 1m.

    Tuto plochu rozdělíme napříč neprůhledným materiálem na dvě oddělení, aby se holubi vzájemně nerušili.

    Do každého oddělení musí být samostatný vletový otvor. Pro malá a střední plemena, bez rousů - opeření na nohou, stačí vletový otvor o šířce 10cm, vysoký může být 15cm, nahoře zaoblený, pro parádu. Pokud budou mít holubi rousy na nohou, je vhodné v dolní části vletového otvoru vyřezat klínky, aby se vchod ve spodní části rozšířil na 25cm. Rousná plemena si potom nebudou olamovat peří na nohou.

    Kvůli čištění, a manipulaci s holuby, třeba i pro vložení hnízdní misky pro holuby, je vhodné do každého oddělení mít dvířka, široká 30cm, vysoká minimálně 20cm. Každé oddělení pro holuby by mělo být vysoké minimálně 25cm.

    Takže v takto navrženém holubníku mohou být dvě patra po dvou odděleních, celkem čtyři vletové otvory. Dále se pokračuje stříškou, která by měla mít přesah alespoň 10cm.

    Před vletové otvory nesmíme zapomenout na alespoň 10cm vyčnívající destičky, na kterých budou moci naši holubi pohodlně přistávat.

    Ale upozorňuji, usazovat dva páry holubů je těžké, tři se usadí lépe, a za rok máte takto postavený holubník přeplněný, a stavíte nový, větší.

  • Autorem stránek http://kotrlak.estranky.cz je Miroslav Matula, chovatel holubů plemene rakovnický kotrlák

    Kopírování článků povoleno, neužívejte dílo komerčně, uvedte autora

 

Náhledy fotografií ze složky Můj sloupový holubník

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

HOLUBNIK NA STLPE

(IVAN, 21. 9. 2013 22:19)

Dobrý den,vedel by mi niekto poradit ako postavit holubník na slpe? potreboval by som nejake rozmery, vdaka.

krmenie

(Roman, 7. 8. 2011 20:07)

dobry den,
ako potom krmime holuby v takomto holubniku na stlpe? kazdy par zvlast, alebo sa krmia z jednej misky ulozenej na kole?
nechcem aby im do krmiva prsalo a aby sa prip. hlodavci dostali ku krmivu.
dik

Re: krmenie

(Miroslav Matula, 7. 8. 2011 20:21)

Tak určitě bych jim nenechal do krmení pršet. Mimo chovnou sezonu jsem krmil holuby z ruky, aby byli krotší. Jelikož můj sloupový holubník je dost velký, tak mám uvnitř společný prostor pro celé hejno holubů, a pokud jsem musel na nějaký ten den odjet, tak jsem jim tam dal misku s krmivem. Na trhu jsou i zásobníková krmítka. Doporučuji koupit třeba nášlapné krmítko, které se otevře až po dosednutí holuba, a nebudou vám krást zrní vrabci. Já jsem si takové krmítko vyrobil sám, a pověsil na bok holubníku, pod stříšku, aby tam nepršelo. Nyní krmím uvnitř zahradního holubníku, a i holubi z toho sloupového se tam naučili létat, a mám tam klasické, dlouhé krmítko pro kuřata, aby měli holubi dost prostoru ke krmení, a nervali se.