Jdi na obsah Jdi na menu
 


Holubi

 
animace

Holub domácí - Columba livia f. domestica (Linné, 1758) - je potomkem divoce žijícího holuba skalního - C. livia (Gmelin, 1789). Existují však více či méně podložené teorie, podle nichž se na vzniku holuba domácího podílelo více divokých předků, zvláště také asijští holub sněžný (C. leuconata) a horský (C. rupestris), západoafrický holub guinejský (C. guinea), a dokonce vyhynulý americký holub stěhovavý (Ectopistes migratorius). Nejzajímavější je názor, že kdysi popsaný holub polní (C. affinis) byl samostatným druhem a vlastním předchůdcem holuba domácího, který domestikací v holuba domácího vlastně zanikl (Havlín 1983).

Holubi jsou domovem v mírné části palearktické oblasti. Lze mít za to, že k prvním domestikačním pokusům došlo proto, že člověk odedávna sdílel s holubem skalním skalní skrýše (rozsedliny, jeskyně apod.) a bystré smysly holuba skalního varovaly člověka před hrozícícm nebezpečím; nelze zde vyloučit ani uplatnění autodomestikace tím, že se holubi sami aktivně přidružovali k lidským sídlištím. Bylo prokázáno, že úspěšným holubářem byl již neandrtálec. První chovatelé: Neandrtálci lovili a chovali holuby již před 67 tisíci lety. Potvrzuje to výzkum vědců v neandrtálské jeskyni na Gibraltaru. Později, při přechodu člověka k polnímu hospodaření, se holub přiživoval na výsledcích práce lidí a ti ho chytali i pojídali. Lidské stavby mu v mnoha případech nahradily nedostatek skalních hnízdišť; člověk naopak přivítal možnost vybírání vajec a mláďat z hnízd. Později se k tomu přidružily i podněty náboženské - stal se brzy obětním a kultovním zvířetem; někdy byl i uctíván. V zásnubních projevech a v přísné monogamii holuba skalního člověk viděl symbol lásky, míru a plodnosti. Proto se holub stal i posvátným zvířetem pohanů a později symbolizoval nebeský mír u velkých náboženství (křesťanství, židovství a islám). Teprve později se u některých národů uplatňuje holub pro chutné maso (Egypťané, Římané, Evropané apod.). Počátky domestikace holuba skalního jsou starého data, snad před více než 6000 lety v asijském domestikačním centru, s největší pravděpodobností v Mezopotámi a Přední Asii. Římané zavedli chov holuba domácího v celém římském impériu pro maso. V poštovní a zpravodajské službě a ve vojenství se holubi používali již od dob starého Egypta. Wikipedie

 

Příspěvky

Anglický kudrnáč

6. 12. 2014

Anglický kudrnáč - slovensky brčkáň - patří mezi strukturové holuby. Je to plemeno pocházející z Orientu. První chovatelé kudrnáčů byli v Anglii a v Německu, kde ho vyšlechtili do současného typu. Je to středně velký holub protáhlejšího tvaru. K hlavním plemenným znakům patří kudrnatost peří, které se vyskytuje zejména na krycí vrstvě křídel. Poměrně dobře lítá, a dobře se množí.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Holubi | Komentářů: 0

Anglický pávík

14. 12. 2014

Anglický pávík je holub, kterého nečiní zvláštním jen jeho vějířovitý ocas, ale celkové utváření těla. Je to drobný holub, který se tvarem těla výrazně odlišuje od všech ostatních plemen. Má krátký, nazad skloněný trup s širokou, výrazně vpřed vypjatou hrudí a dlouhý esovitě zahnutý krk. Při vzrušení nese hlavu tak zakloněnou, že jí má položenou na podušce, neboli horních ocasních krovkách. Křídla jsou nesená pod ocasem, ale nedotýkají se země, nožky jsou velmi krátké a pták stojí na špičkách prstů.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Holubi | Komentářů: 0

Benešovský holub

6. 12. 2014

Benešovský holub - holub vyšlechtěný v České republice, je to holub větší velikosti, plemeno vyšlechtěné pro maso. Je užitkovým plemenem holubů, jež údajně vzniklo za 2.světové války ze zdivočelých holubů původně chovaných v oblasti, z niž Němci obyvatelstvo vysídlili. Holubi neměli výrazné exteriérové znaky, avšak vynikají skromností ve výživě, plodnosti, a tím i levnou užitkovostí. Velikostně odpovídají přibližně pštrosu, jenž byl asi základním plemenem, na jehož bázi se vyvinuli. Původně byli „benešáci“ uznáni jen v barvě modré bezpruhé, později i v bílé, postupně však nastalo „šlechtění“ dalších barev, černé, červené a žluté. Přitom se kupodivu zapomnělo na užitkovost, dokonce jsou případy uzavřených chovů ve voliérách jen pro krásu. Současný „benešák“ se od původního polního holuba liší poněkud mohutnější a kratší postavou, klenutější hlavou s poněkud vyšším a širším čelem a zkráceným silnějším zobákem. Chová se jen jednobarevný, Smyslem jeho chovu je užitkovost a na to by se nemělo zapomínat. Pernaté ozdoby nemá, ani jiné exteriérové zvláštnosti.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Holubi | Komentářů: 0

Český stavák

6. 12. 2014

Český stavák - holub vyšlechtěný v České republice, temperamentní, menší střední voláč, méně vzpřímeného držení těla (pod úhlem menším než 45°). Vole má hruškovité. Výjimečně lesklé barvy opeření. Typický let - holub tleská křídly, a postaví-li je při letu vysoko nad sebe, padá, poté opět začne tleskat, a nabírat výšku. Český stavák je u nás nejrozšířenější holub, i když ne všechny jeho rázy jsou chovány stejnou měrou. Požadována je u něho dokonalá volatost, barevnost a její lesk, přesná kresba a přihlíží se i k jeho sportovnímu výkonu - stavění, tleskání křídly a orlování. Dlouholetým přeceňováním důležitosti barev a lesků opeření před ostatními plemennými znaky (zejména tělesnými tvary) byl chov našich staváků veden nežádoucím směrem. Holubi z celé řady chovů byli sice dokonale barevní a lesklí, zároveň však malí, nevolatí a bez temperamentu. Náprava těchto chyb nebude krátkodobou záležitostí.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Holubi | Komentářů: 0

Gigant homer

6. 12. 2014

Představitel výstavních okrasných holubů vyšlechtěný z poštovních holubů.

Původ: USA. Celkový dojem: silný, krátký, široký a směrem k ocasu klínovitě se zužující holub, vodorovného držení těla, výrazné a plynule klenuté hlavy.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Holubi | Komentářů: 0

Kalifornský holub

6. 12. 2014

Typický užitkový holub. Pro produkci holubích brojlerů se používají velká těžká plemena, jako je kalifornský holub, texan, užitkový king a jejich kříženci, u kterých se využívá heterózní efekt. Velkochovy užitkových holubů se nacházejí především v zámoří a v jihovýchodní Evropě, například v Maďarsku.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Holubi | Komentářů: 4

King

6. 12. 2014

King - plemeno bylo vyšlechtěno v Americe z několika velkých plemen holubů, tam také dosáhl nejvyšší prošlechtěnosti, která se stále vyvíjí a zlepšuje. Zprvu to byl jen masný a užitkový holub, který odchovával velká, těžká holoubata. Časem se více pozornosti věnovalo jeho exteriéru. Odtud se holub King rozšiřuje do celého světa, všude je oblíben pro svůj zjev i charakter. Je to málo létavý holub, ale temperamentní, až agresivní. V Evropě si získal mnoho příznivců – chovatelů, kterých stále přibývá.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Holubi | Komentářů: 0

Koburský skřivan

6. 12. 2014

Koburský skřivan - slovensky koburský škovránok - vyšlechtěný v Německu, patří mezi střední užítkové holuby. Tento velký holub je oblíben mezi chovateli pro jeho krásu a vysokou užitkovost. Přestože je koburský skřivan statný holub, měl by působit štíhlým dojmem. Je výborným letcem. Při posuzování koburských skřivanů je nutné dbát na soulad jejich hmotnosti s rozpětím křídel. Rozpětí křídel 75cm odpovídá minimální hmotnosti 500g, 78cm-550g a 82cm-650g. Ideálem jsou statní holubi s rozpětím křídel až 82cm a tělesnou hmotností kolem 700g.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Holubi | Komentářů: 0

Moravský bělohlávek

6. 12. 2014

Moravský bělohlávek - holub vyšlechtěný v České republice, je jedním z naších nejstarších národních plemen a jeho výskyt lze, na základě dostupné literatury, datovat před rok 1850. Dříve byl nazýván hanáckým lysákem volavým a jeho původ lze hledat v centrální části Moravy, a to v okolí hanáckých měst Kroměříž, Kojetín, Olomouc, Prostějov a Přerov. Jedná se o půvabného voláče, nikoli nepodobného slezskému voláči lysému či slovenskému voláči. Na rozdíl od nich je však vlastníkem špičaté chocholky a z neznalosti může být zaměněn i s německým bělohlavým durynským voláčem.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Holubi | Komentářů: 0

Moravský pštros

6. 12. 2014

Moravský pštros - holub vyšlechtěný v České republice, původně užitkové plemeno střední velikosti polního typu s typickou pštrosí kresbou, vysoce prošlechtěných barev a lesků. V současnosti má též znaky holuba vynikajících tvarů s přiměřenou hmotností. Tito holubi splňují i ty největší chovatelské nároky. Přestože se jedná o holuba tvaru, je nápadný svojí kontrastní kresbou a jednotlivé barvy jsou prošlechtěny téměř k dokonalosti, včetně jejich lesku a svitu. Proto si moravský pštros stále drží velký okruh svých chovatelů a obdivovatelů.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Holubi | Komentářů: 0

Moravský voláč morák

6. 12. 2014

Moravský voláč morák - slovensky moravský moriak - holub vyšlechtěný v České republice. Nazývá se též Moravský morák, nebo Voláč morák. Tento statný voláč je chován jen u nás, v ČR, a to ještě jen v některých územních lokalitách. Vyskytuje se v jediném - modrém mramorovaném rázu. Dosahuje až 47 cm celkové délky, takže je velikostně srovnatelný s voláčem hanáckým. Protože to však není voláč dlouhonohý (vysokonohý), není tak vzpřímený (trup je držen v 45°sklonu). Morák upoutá velkým hruškovitým voletem i svou jedinečnou kresbou, která je však někdy jen těžko rozeznatelná od kresby některých modrých slezských voláčů - běloušů.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Holubi | Komentářů: 0

Moravský voláč sedlatý

6. 12. 2014

Moravský voláč sedlatý - slovensky moravský sedlatý hrvoliak - holub vyšlechtěný v České republice. Moravský voláč sedlatý je dalším plemen voláčů původem z Moravy, který má chocholku (i když jsou ještě chovy i bez chocholky). Je to nádherný velký voláč sedlaté kresby, někdy velmi temperamentního charakteru, jindy již zklidněného pomocí elstrů či jiných voláčů. Jeho nohy jsou střední délky, sedlo hezky utvářené, barva čístá, volatost velká. Je v barevných rázech žlutý, červený, černý, a modrý.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Holubi | Komentářů: 0

Německý výstavní holub

14. 12. 2014

  1. Německý výstavní holub je okrasné plemeno holuba domácího patřící do skupiny tzv. výstavních holubů. Ti byli vyšlechtěni z poštovního holuba zdůrazněním některých líbivých exteriérových znaků, hlavně tvaru hlavy, zobáku a těla. Wikipedie
 
Celý příspěvek | Rubrika: Holubi | Komentářů: 0

Rakovnický kotrlák

6. 12. 2014

Rakovnický kotrlák - slovensky rakovnícky kotrmeliak - patří mezi rejdiče, byl vyšlechtěn ve městě Rakovník, a jeho okolí, kde dosud je i nejvíce jeho chovatelů. Jsou to jediní původní čeští holubí akrobati, původ je nutné hledat až v dalekém orientu. Jednalo se o různé válivé rejdiče, kteří se počátkem 17.století dostali námořní cestou až do Anglie a Holandska a díky svým schopnostem odtud postupně pronikali přes Německo až na naše území. A zde se podíleli na vzniku našich plemen holubů, která se vyznačují zvláštnostmi v letu, ať se jedná o stavění nebo válení. Na shodný původ kotrláka s českým stavákem ukazují i jiné indicie, např. prakticky stejný výčet původních barevných rázů nebo také kapka u sedlatých, která se v germánském pojetí sedlaté kresby nevyskytuje

 
Celý příspěvek | Rubrika: Holubi | Komentářů: 0

Rys

14. 12. 2014

Rys, též holub rys či polský rys, je plemeno holuba domácího chované především v Německu, v Česku a na Slovensku. Navzdory přídavku "polský" nepochází z území Polska a ani se tam ve větší míře nechová. Je to užitkové plemeno holuba vhodné do extenzivních chovů. Některé chovy jsou čistě okrasné.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Holubi | Komentářů: 0

Slezský voláč

6. 12. 2014

Slezský voláč - slovensky sliezsky hrvoliak - plemeno středně velkého voláče vyšlechtěné ve Slezsku. Vznikl z původně samostatných plemen, a to ze slezského lysého a ze slezského voláče bělouše. Tělo má štíhlé, ale statné, dlouhé 38-42cm. K hlavním plemenným znakům patří veliké vole, nahoře hruškovitého tvaru, při nasazení na hruď podvázané. Jsou celobarevní, bělouši, bělohlaví, s mnichovitou kresbou, i bílohrotí.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Holubi | Komentářů: 0

Texan

6. 12. 2014

Texan - jedno z nejmladších plemen. Byl vyšlechtěn v USA v letech 1950-1955 křížením francouzského mondéna s rodobarvým kingem a jako plemeno byl uznán v roce 1962. Dnešní jméno nese od roku 1972. Charakteristickým znakem texana je silné, široké a krátké tělo s dokonalým svalstvem.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Holubi | Komentářů: 0